Tagszervezeteink hírei

Már több mint két évtizede horgonyt vetett a fővárosban. Hol lelkesít, hol megnevettet, vagy éppen a mélybe ránt. Kinek elgondolkodtató, kinek provokatív, kinek esztétikus. De sosem hagy hidegen. Te például miért szereted az ARC közérzeti plakátkiállítást? Legfrissebb podcast epizódunkban az ország leglátogatottabb köztéri kiállításáról beszélgettünk.

 

Idén 23. alkalommal kerül sor a kiállításra a Bikás parkban. Ebből az alkalomból kérdeztük Bakos Gábor főszervezőt, aki Geszti Péterrel és Fatér Barnával alapította az ARC-ot.

 

“Az ügy jelentősége, hogy magyar bíróság első alkalommal kap lehetőséget, hogy állást foglaljon a nyilvánvalóan diszkriminatív, az Alaptörvény szólás- és művészeti szabadságot biztosító rendelkezéseinek ellentmondó jogszabályról. Bízunk abban, hogy a bíróság az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával összhangban fellép a tartalom alapú cenzúrával szemben” - mondta Muhi Erika, a Háttér Társaság ügyvédje, a Szivárvány Misszió Alapítvány jogi képviselője.

Mindenki megérdemli a mentális jóllétet. Az önismeret fontos része, hogy tisztában legyünk az erőforrásokkal, ha szükségünk van segítségre vagy támogatásra. Bemutatunk néhányat ezek közül, amelyek hasznosak lehetnek a mindennapi megküzdéseink során.

Lelkisegély szolgálatok

Molnár Piroska olvassa fel József Attila versét a gyűlölet-ellenes kampányban

A Budapest Pride, a Phiren Amenca, a Haver Alapítvány és a Political Capital közös kampányt indított Összefogás a gyűlölet ellen címmel. Petíciónkban arra kérjük Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy legyen mindenki köztársasági elnöke, és álljon ki a sérülékeny kisebbségek mellett.

A 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál méltó zárása volt a 28. Budapest Pride Felvonulás. Az izgalmasabbnál izgalmasabb, összesen 84 program megkoronázásaként idén is legalább 35.000 vonultunk fel az elfogadásra épülő társadalomért és az LMBTQ jogokért. 

Mindenki megérdemli, hogy méltósággal kezeljék. Az igazságtalan, rossz, megkülönböztetett bánásmód negatív hatással van a mentális egészségre, akár rejtetten, akár köntörfalazás nélküli sértésként jelentkezik. Ez nemcsak szomorúsággal vagy félelemmel jár, hanem megváltoztatja az agy döntéshozásért és tervezésért felelős részeit, alacsony önértékeléshez vezethet, valamint nagyobb a kockázata a stresszhez köthető zavaroknak. Ráadásul az adott személyen túl is hatnak ezek a következmények, hiszen ezek gyakorta befolyásolják a különféle kapcsolatokat is.

A Szolidaritási Alapban összegyűjtött 1 millió forinttal 6 Budapesten kívüli szervezetet tudunk támogatni 2023-ban. A pályázók lehettek formális szervezetek, baráti társaságok, de lelkes aktivisták is, akik szívesen szerveznek közösséget. A Megosztjuk az erőt! pályázatra idén kilenc pályázat érkezett be, amiből hetet választottunk ki nyertesnek.

Ezeket a programot támogatjuk idén:

Debrecen:

A 28. Budapest Pride Felvonulás rendhagyó körútvonalán ismét legalább 35.000 vonultak fel, ami az egy hónapos Budapest Pride Közösségi Fesztivál záróeseménye volt. Magyarországon évtizedek óta ritkák az olyan napok, amikor az emberek nyilvános helyen, szabadon, biztonságos körülmények között önmaguk lehetnek, barátságos, nyitott, befogadó és támogató környezetben. 

A hazai LMBTQ helyzet súlyosságát jelzi, hogy korábban precedens nélküli módon 49 nagykövetség és kulturális intézet közös nyilatkozatban sürgette, hogy Magyarországon szüntessék meg a nemzeti kormányok az LMBTQ közösséget diszkrimináló törvényeket és retorikát.

Általános információk:

A szeretetnek, az elfogadásnak nem csak egy útja van! Idén egy valódi körutazásban veszünk részt Budapest csodás belvárosában.