Tagszervezeteink hírei

A kormányközeli hírportálon januárban megjelent „kétapukás kisfiúról” szóló cikkben az odavetett becsületsértő szóhasználat mellett tényállításként szerepelt, hogy a pár a hatóságokat megvezette, a pár egyik tagja magát egyedülállónak hazudva fogadta örökbe kisfiukat. A bíróság kimondta: valótlant állított a vasárnap.hu, és helyreigazításra kötelezte őket.

A PATENT új, nemzetközi projektje a cseh proFem jogsegély-szervezet koordinálásával, és a bolgár BGRF (nemi szerepek kutatóközpontja alapítvány) partnerségével zajlik a 2021-es és 2022-es év folyamán. E két évben a három szervezet közös erővel dolgozik majd azon, hogy elősegítse a nemi alapú erőszak áldozatainak teljes körű jogérvényesítését, különös tekintettel a kártérítéshez és sérelemdíjhoz fűződő jogaikra.

A Budapest Pride Felvonulást minden évben kitüntetett figyelemmel kísérik hazánk közismerten homofób és transzfób szélsőjobboldali felforgatói. A Mi Hazánk Mozgalom Párt (MHMP) alelnöke idén egyértelműen deklarálta: céljuk a főbb budapesti közterületek “lefoglalásával” a felvonulás ellehetetlenítése. A Kúria ma született ítéletei azonban egyértelművé tették, hogy ezt a céljukat nem tudták elérni.

Többnapos pünkösdi gyalogtúra

BÜKKI ÁLOM

Pünkösdi gyalogtúra 2021. május 20 – 24.

Figyeljétek a levelezőlistákat

A jogszabályi változások adta lehetőségek figyelembe vételével az egyes szakosztályaink elkezdtek újraindulni. A lehetőségek eltérőek, így az újraindulások is eltérő módon zajlanak. Kérjük, hogy figyeljétek a szakosztályvezettőktől érkező kéréseket, emaileket.

A Háttér Társaság pályázatot hirdet önkénteskoordinátori feladatkör betöltésére.

Feladatkör:

Szerinted ki az a személy Magyarországon, aki a legtöbbet tette a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális emberekért, valamint az LMBTQI közösségért?

Idén is meghirdetjük a Háttér-díj jelölési felhívását. Nevezd meg azt a személyt, aki szerinted érdemes a díjra! Jelölési határidő: 2021. május 21.

Jelölésed a hatter [kukac] hatter [pont] hu emailcímre várjuk. Írj rövid indoklást is, amelyben kifejted, hogy miért az adott személyt tartod a legérdemesebbnek a díjra! (Jelöltek csak magánszemélyek lehetnek.)

Nők elleni erőszak

Egy transznemű nő kérelmére indult eljárásban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) megállapította: európai uniós jogot sért a transznemű emberek nemének jogi elismerését tiltó 33. §. A NAIH a jogszabály módosítására szólította fel a kormányt.

Mit jelent számodra a Pride? Gondolkodtál már valaha ezen a kérdésen? Míg globális szinten a Stonewall-lázadáshoz kötjük a születését, Budapesten először csupán a 90-es évek első felében valósulhatott meg az első felvonulás.

Kattints ide és csatlakozz a Facebook eseményhez:

Facebook esemény