Tagszervezeteink hírei

A Háttér Társaság pályázatot hirdet jogi projektkoordinátor feladatkör betöltésére.

Feladatkör:

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2024 január végén közzétette a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által a magyar  gyermekvédelmi rendszerről készített jelentését. Három másik szervezettel együtt nyílt levélben tiltakoztunk, hogy a dokumentum a propagandatörvényként ismert LMBTQI-ellenes jogszabályt mint ‘ígéretes gyakorlatot’ mutatja be.

A nyílt levelet közösen jegyzi a Háttér Társaság az  Amnesty International Magyarországgal, a Budapest Pride-dal (Szivárvány Misszió Alapítvány) és a Labrisz Leszbikus Egyesülettel. 

Gratulálunk a nyertes pályázatoknak, és köszönjük minden résztvevő kemény munkáját! Rengeteg, több mint 60 pályázatból kellett választaniuk az értékelőknek, és igen szoros versenyben végül 25 projekt került ki nyertesként.

A sikeres pályázatot benyújtók listája a következő:

Csatlakozz az ország legnagyobb civil fesztiváljához! 

Küldd be programodat a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, mely idén 2024. 06. 07-23-ig fog tartani Budapesten és az ország számos pontján.

Az elmúlt évekhez hasonlóan biztosak vagyunk abban, hogy idén is egy sokszínű és közösségépítő fesztivált fogunk tudni létrehozni, sok programmal. Célunk továbbra is az, hogy erőt adjunk a fesztivál alulról szerveződő, közösségformáló erejének.

A Gyermekjogi Civil Koalíció közös nyilatkozata, amelyet a Háttér Társaság mint tagszervezet aláírt, és most változatlanul tesszük közzé a honlapunkon. 

A Labrisz Leszbikus Egyesület tiltakozását fejezi ki Novák Katalin kegyelmi döntései miatt, és követeli, hogy kérjen bocsánatot az áldozatoktól és aktívan támogassa őket. 

 

Közel egy évtizede meglévő jogbizonytalanság végére tett pontot a NAV, amikor a Háttér Társaság kérésére kiadott állásfoglalásban rögzítette: az élettárs gyermeke is illetékmentesen örököl 20 millió Ft-ig. 

Hosszas tervezést és egyeztetést követően örömmel jelenthetjük be, hogy 2024-ben is lesz Budapest Pride Felvonulás, Magyarország legnagyobb emberi jogi tüntetése! 

A Magyar LMBT Szövetség a Szimpozion Egyesülettel együttműködésben Itt vagyunk és itt leszünk! címmel valósít meg közös projektet 2023. július 1. és 2024. december 31. között Az LMBT emberek és szövetségesei egyre gyakrabban válnak a jogszabályi változások és a közbeszéd céltábláivá. A kezdeményezés keretében egyrészt az érintettek, másrészt szüleik, családtagjaik megerősítésére, közösségépítésére kerül sor.

MAGYARORSZÁG MARAD AZ UTOLSÓ ORSZÁG AZ EU-BAN, AHOL MÉG MINDIG VÉNYKÖTELES A 72 ÓRÁS SÜRGŐSSÉGI FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTA 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy szeretnék recept nélkül elérhetővé tenni a sürgősségi fogamzásgátlót. Így Magyarország marad az egyetlen olyan tagállam az Európai Unióban, ahol még mindig felesleges akadályokat állítanak a nők elé, akik szeretnék megelőzni a nem kívánt terhességet.

Követeljük a magyar Országgyűléstől, hogy azonnal tegyen lépéseket ennek a méltatlan helyzetnek a felszámolásáért: