Egy vidéki taggal bővült a Szövetség

Partiscum Egyesület

A Magyar LMBT Szövetséghez tizenegyedik tagként csatlakozott decemberben a Partiscum Egyesület a Szegedi LMBT Közösségért. Hatalmas lépés ez nem csak az egyesület, de a Szövetség számára is, hiszen az utóbbi években fokozott figyelmet kapott a vidéki és fővárosi szervezetek kötelékének és kapcsolatának megerősítése, amihez az egyesület Szövetségbe történő csatlakozása még inkább hozzájárult. Az, hogy vidéki szervezet is részt vesz a Szövetség munkájában, további lehetőségeket nyit meg az együttműködések, kapcsolatépítések terén, ami által reményeink szerint hatékonyabban tudunk segíteni a hazai LMBTQ+ embereknek, támogatni tudjuk őket nem csak a fővárosban, hanem vidéken is.

A Partiscum Egyesület 2012-ben jött létre fiatal szociális munkások és egyetemisták szervezésében, akkor még Colorful Circles’ World néven. Fókuszuk az érdekérvényesítés és közösségszervezés, valamint hogy biztonságos tereket és programokat kínáljanak a helyi LMBTQ+ embereknek. A csoport 2022 júniusában lett bejegyzett egyesület, ezután jelentős arculatváltáson ment keresztül, ami leginkább belső munkájukra, tevékenységükre és szervezésükre volt hatással. A több mint 10 év alatt számos ügyük és akciójuk volt, emellett több száz programot szerveztek, melyek közt alkalmi és rendszeres események is vannak. Havonta visszatérő találkozójuk a Teaház, ahol teával, ropogtatni valóval várják barátaikat egy kötetlen, társasjátékokkal teli szombat délutánra. Filmklubjaikon az LMBTQ+ közösséget érintő és érdeklő filmeket vetítenek, melyek sok esetben kapcsolódnak aktuális világnapokhoz, születésnapokhoz, évfordulókhoz. A Pénteki Melegedőre azon érdeklődőket várják, akiknek kérdésük van az LMBTQ+ közösséggel, a helyi ügyekkel vagy magával az egyesülettel kapcsolatban. 2023 őszén indult a Rómeó és Fólia névre keresztelt könyvklubjuk, ahol fóliázatlanul olvashatják el az érdeklődők választott könyveiket.

Az egyik elnökségi tag, Sammy elmondása szerint páratlan lehetőség, hogy csatlakozni tudtak a Szövetséghez, mivel a hazai LMBTQ+ embereknek történő segítséghez elengedhetetlen a szoros civil kapcsolat, a tapasztalatcsere. „Vidékiként még van bőven hova fejlődni, van mit tanulni, amihez rendkívül sok hasznos tanáccsal szolgálhatnak a fővárosi kollégák – erre már az elmúlt években is több lehetőség nyílt, reméljük, ez ezt követően sem lesz másként.”

Az Egyesületről többet olvashattok weboldalukon (szegedilmbt.hu), vagy keressétek fel Facebook oldalukat (facebook.com/szegedilmbt).

A tagszervezetek nevében is köszöntjük a Partiscum Egyesületet a Szövetségben!