Tagszervezeteink hírei

Tompa Andrea Facebook-posztja és beszéde az Európai Parlamentben, a Meseország mindenkié 11 nyelven megjelent kiadásainak bemutatóján, 2022. november 15-én

Az eseményt Malin Björk, svéd EP-képviselő kezdeményezte. Bemutatkozását azzal kezdte, hogy svéd, EP-képviselő és leszbikus. És nem szakadt ettől le a plafon.

A szólásszabadság nem adhat felmentést a megbélyegzéshez

A Kúria mai ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben pedofilnak bélyegezte meg a Meseország mindenkié c. mesekönyvet kiadó civil szervezetet. A Labrisz nem nyugszik bele a Kúria mai elhibázott döntésébe, és az Alkotmánybírósághoz fordul. Az egyesületet a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.

Hello Everyone! It’s so good to see you all! Such a beautiful crowd of lesbians and allies! Thank you all for being here, being visible, being loud!

A 3. Európai Leszbikus* Konferencia több mint 40 ország aktivistáinak egyedülálló együttműködése nyomán valósul meg. A konferencia fontos lépés egy erős leszbikus* mozgalom régóta esedékes és szükséges kiépítésében Európában és Közép-Ázsiában.

A konferencia platformot kínál leszbikus közösségeink felhatalmazásához, vitát nyit a szükségletekről és küzdelmekről, a sikerekről és eredményekről, teret ad a leszbikus kultúrának és a leszbikus aktivizmus történetének, és mindezekkel együtt alapja lehet a leszbikus* mozgalom erősítésének.

✦✧✦✧✦✧✦

A Meseország mindenkié fantasztikus pályát futott be, eddig öt külföldi kiadása jelent meg, és további öt várható 2022 őszén.

A már megjelent fordítások:

2021. június 15-én szavazta meg a parlament a gyermekek védelmére szánt törvénycsomagot, amit számos kritika ért homo- és transzfób részei miatt. Milyen változásokat hozott ez az iskolákban az LMBTQ, illetve a nem érintett diákok számára? És hogyan hatott a tanárok, iskolapszichológusok munkájára, az iskolák működésére?

Fontos sikert értek el a Nemzeti Választási Bizottság határozatát a Kúrián megtámadó civilek, ami nemcsak számukra, hanem a népszavazáson érvénytelenül szavazó 1,7 millió ember számára is győzelem.

A Kúria különböző tanácsai öt ügyből háromban úgy döntöttek, jogsértőek voltak a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatai, illetve az általa kiszabott bírságok, amelyekkel összesen 9 millió forintra büntette a demokratikus jogaikkal élő, érvénytelen népszavazásra buzdító civileket.

Vasárnap több mint 1,6 millió ember fejezte ki érvénytelen szavazatával, hogy elutasítja a kormány manipulatív és félelemkeltő népszavazását. A népszavazás érvénytelensége mutatja, hogy Magyarországon többségben vannak azok, akik nem támogatják a kormány kirekesztő politikáját. Öt nappal azután, hogy a kormány propaganda-népszavazása csúfosan megbukott, a Nemzeti Választási Bizottság hirtelen rájött, hogy a hónapok óta tartó kampány „áttöri a hatalomgyakorlás alkotmányos célját”.

Sokan vagyunk, akiket elkeserít a választások eredménye. Megdöbbentő, hogy a többség ismét a támogatását adta egy olyan autoriter rendszerhez, amelyben a szexuális kisebbségek elleni gyűlöletkeltés, a mesterséges ellenség-gyártás a választási kampány fő témája lehet.