Tagszervezeteink hírei

Budapest Főváros Kormányhivatala sorra veszíti el a 33. § hatálybalépése előtt indult nem- és névváltoztatási eljárásokkal kapcsolatos pereket, de a több tucat bírósági ítélet, és a kapcsolódó alkotmánybírósági döntések ellenére továbbra sem folytatja le ezeket az eljárásokat.

Hiába magyarázkodott 43 oldalon keresztül a magyar kormány, nem tudta meggyőzni az Európai Bizottságot arról, hogy nem ütközik EU-s jogba a gyermekvédelminek hívott, valójában LMBTQI-ellenes törvény, a Bizottság ezért továbbviszi a kötelezettségszegési eljárást.

Harminc évvel ezelőtt bejárták a világot és egyben örökre az emlékezetünkbe égtek azok a sokkoló képek, amelyek a kórházakban haldokló, csontsovány, AIDS-stádiumú betegeket ábrázolták.  Azóta a HIV-betegség az orvostudománynak köszönhetően megszelídült: a HIV-vel élő, időben megkezdett, rendszeres gyógyszeres terápiában részesülő érintettek hosszú, boldog életre számíthatnak, és a vírust sem tudják tovább adni másnak.

Az alapvető jogok biztosa megállapította: megsértette az egyenlő bánásmód követelményét az a munkáltató, amely nem biztosította egy transznemű munkatárs számára a nemi identitásának megfelelő munkahelyi öltöző- és mellékhelyiség-használatot.

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) 3. ciklusa keretében 36 kifejezetten LMBTQI témájú ajánlást kapott Magyarország. Ez a 268 ajánlás 13%-a, a 2016-os második ciklusban mindössze 6 ajánlás vonatkozott az LMBTQI emberek jogaira.

Több bank is nyitott arra, hogy a nem jogi elismerése előtt álló transznemű személyeknek olyan bankkártyát állítson ki, amelyen az ügyfél okmányaiban szereplő utóneve nincs feltüntetve.

A 33. § 2020 májusi elfogadása óta a transznemű és interszex embereknek nincs lehetőségük rá, hogy nemüket és nevüket hivatalos irataikban megváltoztassák, így számukra a bankkártyás fizetés is nehézségekbe ütközhet. Többen számoltak be arról, hogy bankkártya eltulajdonításával vádolták meg őket, mivel kártyájukon olyan név szerepelt, ami nem felelt meg megjelenésüknek.

Módosította a NAV a honlapján közzétett, a gyermekes családok rendkívüli adó-visszatérítéséről közzétett tájékoztatóját, egyértelművé téve, hogy a házastársakhoz hasonlóan a gyermeket nevelő azonos nemű bejegyzett élettársak esetén is mindkettőjüknek jár a visszatérítés.

A Háttér Társaság pályázatot hirdet

jogi programvezető