Tagszervezeteink hírei

A Kúria is fenntartotta, hogy a Kormányhivatal jogszerűtlenül járt el, amikor megszüntette a Háttér Társaság által képviselt ügyfél örökbefogadási eljárásra irányuló kérelmét. A férfi a hatályos jogszabályoknak megfelelően csak egyedülállóként jelentkezhetett örökbefogadónak, de az első pillanattól kezdve transzparensen kezelte, hogy azonos nemű párkapcsolatban él. A gyámhatóság ezek után azért találta alkalmatlannak az örökbefogadásra, mert technikailag nem egyedülálló.

“A világ nem afelé halad, hogy véget vessen az AIDS-járványnak. Az új fertőzések száma növekvőben és a világ számos közösségében még mindig folytatódik az AIDS-halálozás” – írja bevezetőjében az Egyesült Nemzetek Szövetségének napokban megjelent kiadványa, a World AIDS Day Report. Az AIDS-járvány megállításának akadályát a világon egyre terjedő egyenlőtlenségeknek tulajdonítják, ezért ezek felszámolására szólítanak fel.

A Háttér Társaság pályázatot hirdet gyűlöletbeszéd monitorozó munkatárs feladatkör betöltésére.

Feladatkör:
A közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszéd felkutatása, adminisztrálása. Ennek keretében a legnépszerűbb közösségi média felületek monitorozása, a fellelt gyűlöletbeszéd meghatározott rendszer szerinti rögzítése, adatok feldolgozása, jelentések készítése, részvétel a nemzetközi projektben résztvevő partnerekkel folytatott találkozókon és képzéseken.

Foglalkoztatás jellege: heti 10 óra (rugalmas időbeosztás, nagyrészt távmunka)

​​„Nem a gesztusok, hanem a tettek elnöke vagyok. Azt szeretném, ha minél több magyar ember érezné, az ő elnöke is vagyok. Ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is.” – nyilatkozta Novák Katalin köztársasági elnök asszony a Telexnek.

A nyilatkozatot követően egyesületünk személyes találkozót kezdeményezett a köztársasági elnök asszonnyal a magyarországi LMBTQI közösséget érintő problémákról, amelyre ma délelőtt került sor.

A Pesti TV dehumanizáló, a transz emberek méltóságát porba tipró műsora miatt a Háttér Társaság a Médiatanácshoz fordult. A hatóság elmarasztalta a Pesti TVt és 400 000 Forint bírság megfizetésérére kötelezte.

2021 decemberében sugározta a PestiTV azt az elvileg karácsonyi témájú műsorát, amelyben a műsorvezető és beszélgetőpartnerei a transznemű emberek méltóságát és nemi identitását tagadó megjegyzéseket tettek.

2020 májusában lehetetlenítette el a Fidesz-KDNP a nem jogi elismerését Magyarországon. A Háttér Társaság a törvénymódosítás benyújtása óta küzd minden platformon az embertelen törvény ellen; most két ügyfelük is sikerrel járt.

A 2020 májusában elfogadott 33. § megszüntette annak lehetőségét, hogy a transz és interszex személyek megváltoztassák nemüket, illetve nevüket a hivatalos irataikban. A törvény elfogadása óta a Háttér Társaság tanácsadással, beadványszerkesztéssel, illetve jogi képviselettel segíti az érintetteket.

A Háttér Társaság pályázatot hirdet lelkisegély tartalomgyártó feladatkör betöltésére.

Feladatkör:

A Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat megújult szolgáltatási felületére 800-1000 szavas szöveges, információs és pszichoedukációs tartalmak gyártása különböző témakörökben, LMBTQ fókusszal: krízis; tévhitek; bántalmazás; hozzátartozóknak; előbújás; szexuális identitás; transzneműség.

Megbízás időtartama: 2022. november 21. - 2022. december 14.

Díjazás: bruttó 15.000 Ft / cikk

Pályázati feltételek:

A Háttér Társaság pályázatot hirdet

Jogi Program állandó önkéntes

feladatkör betöltésére.

Feladatkör:

A Háttér Társaság Jogi Program munkájának támogatása állandó szakmai önkéntesként. Ennek keretében: beadványszerkesztés, kutatás, fordítás, adminisztratív feladatok, részvétel a Jogi Program online megbeszélésein (opcionális), részvétel projektek megvalósításában. Állandó, határozatlan idejű együttműködés, heti 6-10 órányi tevékenységgel. Személyes jelenlét nélkül, tetszés szerinti időbeosztással, távmunkában végezhető feladatok.

Módosították a korábban több helyen indokolatlan megkülönböztetést eredményező örökbefogadási űrlapokat a hatóságok. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat már az egyedüli örökbefogadókat, és ezáltal a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket is figyelembe vevő, egységes nyomtatványokat alkalmaz az eljárásban.  A módosított tájékoztatók a hatályos szabályozásnak megfelelő útmutatást adnak az örökbe fogadni tervezőknek.

A Háttér Társaság pályázatot hirdet esetmegbeszélés-vezető feladatkör betöltésére.

Feladatkör:

A Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat operátorainak (36 fő) szakmai támogatása havi rendszerességű esetmegbeszélés keretében és esetvezetéssel kapcsolatos döntéshozatalban.

Időtartam: 2022. november 1. - határozatlan idejű