Itt vagyunk és itt leszünk! 2023/24

Itt vagyunk és itt leszünk!A Magyar LMBT Szövetség a Szimpozion Egyesülettel együttműködésben Itt vagyunk és itt leszünk! címmel valósít meg közös projektet 2023. július 1. és 2024. december 31. között.

Az LMBT emberek és szövetségesei egyre gyakrabban válnak a jogszabályi változások és a közbeszéd céltábláivá. A kezdeményezés keretében egyrészt az érintettek, másrészt szüleik, családtagjaik megerősítésére, közösségépítésére kerül sor. Olyan eseményeket kívánunk megvalósítani, amelyek segítségével a többségi társadalom tagjai is bővíthetik a témával kapcsolatos ismereteiket és fejleszthetik az LMBT közösséggel kapcsolatos attitűdjeiket. Workshopok és élőkönyvtár események, valamint egyéb akciók révén sokan személyesen megismerkedhetnek LMBT emberekkel és az őket érintő problémákkal, ami reményeink szerint befogadóbb társadalmi hozzáállást fog eredményezni.

Az LMBT szervezetek számára kapacitásfejlesztő képzéseket, illetve érintettek számára tréningeket szervezünk azzal a céllal, hogy a magánemberek és csoportok egyaránt hatékonyabban tudjanak lépéseket tenni az érdekérvényesítés és a társadalmi befogadás irányában. A személyes találkozók, események mellett videók készítésére és terjesztésére, valamint plakátkampányra is sor fog kerülni a minél szélesebb társadalmi hatás érdekében.

A projekt céljai:

 • az LMBT emberek szüleinek és hozzátartozóinak támogatása: A szülők és rokonok gyakori szégyenérzetének csökkentése, segítésük információval, lelki támogatással, közösségépítéssel és programokkal; az “LMBT személyek szülei, hozzátartozói” csoport megerősítése, kibővítése Budapesten és vidéken.
 • LMBT fiatalok és a tágabb LMBT közösség (18 éves kor felett) támogatása az iskolai közegen kívül: identitáserősítő, reziliencia- és önérdekérvényesítés-növelő tréningek, workshopok Budapesten és vidéken; önkéntesképzés és LMBT tapasztalati szakértők képzése Budapesten és vidéken.
 • Az LMBT emberek láthatóságának növelése, a széles társadalom edukálása az LMBT emberekkel kapcsolatban.

A projekt főbb tevékenységei:

 • Szülői csoport személyes találkozó, online csatlakozási lehetőséggel
 • Éves országos LMBT családi találkozó
 • Tapasztalati szakértő és önkéntesképzés Budapesten
 • Helyi csoportoknak kapacitásnövelő, közösségépítő tréning
 • Szimpozion érzékenyítő foglalkozások
 • Szimpozion videók és kisfilm
 • Kitelepülések
 • Kommunikációs kampány

A Szövetség az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Tagszervezeteinkkel és a vidéki LMBT-szervezetekkel, csoportokkal karöltve kitelepüléseket szervezünk Budapesten és 8 városban, forgalmas köztereken
 • A projekt kommunikációs kampányelemének keretében Budapest mellett több vidéki városban is plakátkampányt folytatunk.

Európai UnióA projekt az Európai Unió "Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” (CERV) programjának támogatásával valósul meg. Az Európai Bizottság támogatása nem jelenti a projektben megvalósított tevékenységek tartalmának jóváhagyását, amely kizárólag az azt megvalósítók álláspontját tükrözi, valamint a Bizottság nem tehető felelőssé ezen információk bárminemű felhasználásáért.

A projektet az Európai Unió 59 988 euróval támogatja, amelyből a Szövetségre 21 359 euró támogatás jut.

Ökotárs Alapítvány - Közösségfejlesztők Egyesülete - Autonómia Alapítvány - Kárpátok alapítvány Magyarország - Európai Unió