Műhely az iskolai sokszínűségről az I. EJHA konferencián

EJHA konferencia, 2018. szeptember 23.

Az EJHA - emberi jogi nevelők hálózata 2018. szeptember 23-án tartotta első konferenciáját. Az izgalmas előadások és beszélgetések között helyet kapott a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport műhelye is, ami az iskolai környezetben előforduló előítéletesség megelőzésére, kezelésére fókuszált.

Az EJHA azért jött létre, hogy segítse az együttműködést és az információáramlást a magyarországi emberi jogi, demokratikus állampolgári, illetve globális neveléssel foglalkozó szakemberek és szervezetek között. Első konferenciájukon a beszélgetéseken, előadásokon való részvételen kívül részt belekóstolhattunk a playback színházba, és megismerhettük a hálózat gyorsjelentését is, amit a hazai emberi jogi oktatás helyzetéről készült.

A Magyar LMBT Szövetség által indított Sokszínűség Oktatási Munkacsoport (SOM) is meghívást kapott a programba. A SOM az iskolai sokszínűség-oktatást és előítélet alapú bullying elleni fellépés támogatására jött létre (honlapja ezen a linken érhető el). A műhelyt a projekt koordinátora, Tihanyi Katalin tartotta. A - zömében pedagógus és pszichológus - résztvevők azon kívül, hogy megismerkedtek a SOM tevékenységével és törekvéseivel, különböző szituációk alapján folytathattak beszélgetést és vitát az LMBTQI, roma, zsidó illetve más kisebbséghez tartozó diákokat ért zaklatás lehetséges megelőzési és kezelési módjairól.