Kulcsszavak

Friss és ropogós: elstartolt a Vedd vissza a hangod!, a Budapest Pride kéthetente jelentkező podcastja, melyben közéleti kérdésekről, kultúráról beszélgetünk meghívott vendégeinkkel rendszerkritikusan és természetesen LMBTQ szemüvegen át.

Első adásunkban Oltai Kata és Csalár Bence meglátásaira voltunk kíváncsiak. Igyekeztünk megfejteni velük, hogy mi fán terem a queer öltözködés. Mindenképpen rendszerkritikus? Antidivat? Talán extravagáns és kreatív? Ismérve, hogy színes és merész?

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája hétfői ítéletében egyezménysértőnek találta a litván gyermekvédelmi törvény alapján a Meseország mindenkié című könyvhöz hasonlóan hagyományos meséket újraértelmező mesekönyvvel szemben indított eljárást. Az ítélet számos alkalommal említi a magyar jogi szabályozást.

Elutasítjuk Rétvári Bence közösségi oldalán közölt, csúsztatásokkal és logikailag hibás következtetésekkel teli közleményét (2023.01.09.) mely szerint a „szülők tudta nélkül, és akár akaratuk ellenére” erőltetjük rá „az LMBT ideológiát kisgyermekekre”.

Ahogyan 2022-ben arról hírt adtunk, a bíróság elmarasztalta és az adatok kiadására kötelezte Gulyás Gergely minisztériumát. Ezt az ítéletet hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla és immár jogerős ítélet kötelezi a Miniszterelnökséget az adatok kiadására.

Elkötelezett vagy az LMBT+ személyek testi és lelki egészségének javítása mellett?

Fontosnak tartod az emberi méltóságot tiszteletben tartó, befogadó szemléletű egészségügyi ellátást?

Vannak elképzeléseid az LMBT+ emberek szakszerű egészségügyi ellátásával kapcsolatban?

A Megosztjuk az erőt! pályázat 2022-es sikerei

A Budapest Pride 2022-ben ötödik alkalommal hirdetett pályázatot olyan események és projektek megszervezésére, amivel a vidéki LMBTQ közösségeket és kultúrát erősítik. A pályázók lehettek formális szervezetek, baráti társaságok, de lelkes aktivisták is, akik szívesen szerveznek közösséget. A Megosztjuk az erőt! pályázatra idén kilenc pályázat érkezett be, amiből hetet választottunk ki nyertesnek. Közöttük osztottuk szét az összesen 1.060.500 forintot, ami a tavalyi Szolidaritási Alap adománygyűjtés keretében gyűlt össze.