Tagszervezeteink hírei

Decemberben az Országgyűlés 135 igen, 55 nem és 5 tartózkodó szavazattal megszavazta az azonos nemű párkapcsolatban élő és egyedülálló személyek örökbefogadását megnehezítő törvénymódosítást. A törvény ugyan csak március elsején lép hatályba, de a hatóságok már most akadályozzák a meleg örökbefogadni vágyókat.

Jogsegélyszolgálatunkhoz fordult az a meleg férfi, akit örökbefogadásra alkalmatlannak minősített a gyámhatóság arra hivatkozva, hogy egyedülállóként jelentkezett örökbefogadásra, pedig valójában nem egyedülálló.

Sokszínűség és gyermekkor projektünk keretében online képzéseket tartunk szakembereknek.

Ha tudatosabb és felkészültebb szeretne lenni munkája során az LMBTQI vagy nemileg nonkonform gyerekek és fiatalok szükségleteivel kapcsolatban, szeretettel várjuk 4 órás online képzésünkre!

• Mit jelent, ha valaki LMBTQI?
  • Milyen típusú diszkrimináció és zaklatás éri az intézményekben az LMBTQI gyerekeket és fiatalokat?
  • Mit tudunk tenni mi magunk azért, hogy minden fiatal biztonságban legyen intézményünkben?

Az érintett szakterületek:

A Sokszínűség Oktatási Munkacsoport (SOM) 2018 elején jött létre azzal a céllal, hogy támogassa  a pedagógusok munkáját a sokszínűség-oktatásában, valamint az előítélet alapú iskolai zaklatás és bántalmazás elleni küzdelemben. A kezdeményezéshez 13 olyan civil szervezet csatlakozott, amely oktatási kontextusban foglalkozik kisebbségekkel, gyermekjogokkal, emberi jogokkal és előítélet alapú zaklatással, bántalmazással.

A Háttér Társaság 2005 óta adja át a Háttér-díjat azon személyeknek, akik sokat tettek a magyarországi LMBTQI közösségért. A díj odaítéléséről, a beérkezett ajánlások és a Háttér Társaság ügyvivőinek válogatása után a korábbi Háttér-díjazottak döntenek. A díjat hagyományosan a Budapest Pride megnyitóján adjuk át – erre azonban 2020-ban, a járványügyi helyzet miatt sajnos nem volt lehetőség. 2013 óta díjazottunk egy speciális, üvegből készült díjat vehet át: Ábel Tamás üvegtervezőművész alkotását.

A Kormányhivatal szerint a Labrisz Leszbikus Egyesület megtéveszti a vásárlókat azzal, hogy nem tünteti fel a Meseország mindenkié borítóján, hogy abban a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg. Segítsük a munkájukat, jelentsük be az összes olyan művet, ahol nem a kormány által elismert családmodell jelenik meg!

A Fogyasztóvédelem szerint sérti a fogyasztók jogait és érdekeit az, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület a Meseország mindenkié című mesekönyvben nem tünteti fel, hogy a műben a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg. Bírósághoz fordulunk a diszkriminatív döntés miatt.

interjús kutatási

Feladatkör:

15 félig strukturált kutatási interjú elkészítése különböző ideológiai hátterű emberekkel a társadalmi nemek, „genderideológia” témájában. Részvétel a félig strukturált interjúk kérdéssorának kidolgozásában. Az interjúalanyok felkutatása, interjúk szervezése, felvétele. Szó szerinti leirat és összefoglaló készítése a hangfelvétel alapján.

Időtartam: 2021. január 25. – 2021. március 12.

Díjazás: bruttó 460.000 Ft

interjús kutatási

Feladatkör:

Időtartam: 2021. január 25. – 2021. március 12.

Díjazás: bruttó 460.000 Ft

Pályázati feltételek: