Tagszervezeteink hírei

Aláírta Áder János köztársasági elnök a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő törvényt. Hiába sérti ez a transzneműek és interszex emberek alkotmányos alapjogait, a köztársasági elnök így őrködik az “államszervezet demokratikus működése felett.”

A kialakult koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásai mindenkit érintenek a világon, azonban nemzetközi felmérések azt is igazolják, hogy bár látszólag „mind együtt vagyunk ebben”, a helyzet valójában egyáltalán nem ugyanúgy érint mindenkit. Különböző kisebbségi csoportok másképp élik meg a járvány következményeit, a már eleve sérülékeny csoportok pedig még nehezebb helyzetbe kerültek.

Két évvel a nem- és névváltoztatási kérelmek elbírálásának felfüggesztése után a Kormány most törvényben tiltotta meg a transzneműek számára, hogy nemüket hivatalosan is elismertessék. Hiába állt ki az Európai Parlament, az ENSZ emberi jogi biztosa és számos nagykövetség is a törvényjavaslat ellen, nemzetközi nyomás hatására sem állt el a Kormány az alkotmányos alapjogot sértő törvény elfogadásától. LMBTQI szervezetek a köztársasági elnöktől kérik: aláírás helyett az Alkotmánybíróságnak küldje meg a törvényt.

Magyarországon romlott leginkább az LMBTI közösség jogi helyzete Európában - derül ki az ILGA-Europe európai ernyőszervezet csütörtökön megjelent Szivárvány Európa térképéből. A nem jogi elismerésének felfüggesztése és az LMBTI események biztonságának hiánya játszották a legnagyobb szerepet abban, hogy Magyarország egy év alatt a 19. helyről a 27.-re esett vissza. A jelentés a politikusok gyűlöletkeltő megszólalásait is kiemeli.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Szenátusa Székely Lászlót választotta meg ombudsmannak, helyettese Dósa Ágnes lett. 2020-tól fordulhatnak az egyetemi ombudsmanhoz panaszaikkal a jogorvoslatot kérők.

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy szakértőként részt vehettünk az egyetemi ombudsman intézményét és működését meghatározó szabályzat kidolgozásában, és visszajelzéseink alapján egyértelműsítésre került, hogy az ombudsmanhoz a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetéssel és zaklatással kapcsolatos panaszokkal is lehet fordulni.

2020 őszén is elindítja telefonos és chat operátor képzését a Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat. A képzés során a résztvevők önismereti-, kommunikációs-, és empátiás fejlesztést, valamint elméleti oktatást is kapnak. A járványhelyzettől függően a képzés budapesti helyszínen személyesen vagy online zajlik kiscsoportos formában.

Mit csinál a Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat?

A HIV-vel élők gyógyszeres ellátásával az elmúlt időszakban kapcsolatban felmerülő kérdésekre kerestünk választ. Valamennyi közforgalmú gyógyszertár köteles beszerezni a HIV-gyógyszereket. A HIV/AIDS ambulancia is ki tud állítani e-Receptet, ha a páciens kéri. AZ EESZT-ben is elérhetőek a laboreredmények.

Nemrégiben tette nyilvánossá az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), hogy 2020. január 1-ével megváltoztak a véradás szabályai, ezután a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül. Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetett véget az OVSZ.

Megálljt parancsolt a Kúria az állami szervek szőrszálhasogató rutinjának: nem hivatkozhatnak tovább lejárt eljárási határidőkre, meg kell szüntetniük a folyamatos diszkriminációt. A Szivárványcsaládokért Alapítványnak helyet kell kapnia a családszervezetek kormányzati listáján.

Határozottan ellenzi a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója a jogi nemmeghatározást ellehetetlenítő törvényjavaslatot, amit 2020. március 31-én terjesztett elő Dr. Semjén Zsolt. A klienseik biztonságáért és egészségéért felelős, segítő szakemberekként kötelességüknek érzik a felszólalást a törvényjavaslat ellen, mert veszélyesnek és diszkriminatívnak tartják, ami súlyos károkat okozhat mind a transznemű emberekre, mind egész közösségekre.