Tagszervezeteink hírei

fotó: parlament.hu

Ádert nem zavarja az emberi jogok megsértése, aláírta a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő törvényt

Aláírta Áder János köztársasági elnök a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő törvényt. Hiába sérti ez a transzneműek és interszex emberek alkotmányos alapjogait, a köztársasági elnök így őrködik az “államszervezet demokratikus működése felett.”

Koronavírus-kompatibilis, két méteres távolságot tartó, szájmaszkos, kis létszámú spontán demonstrációt tartottak a Budapest Pride aktivistái a Sándor Palota előtt, miután az országgyűlés fideszes többsége megszavazta a transzneműek jogi nemváltását betiltó törvényt. A tüntetők felszólították Áder Jánost, hogy ne írja alá az alkotmányellenes, kegyetlen és felesleges törvényt. “Ne írd alá János”, “A tiltás nem jogi szabályozás” és “A 33-ast alkotmánybíróságra!” transzparensekkel tüntettek a résztvevők, miközben felolvasták az érintettek történeteit.

“Vedd vissza a jövőd!” - 25. Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás

Az idei év hivatalos jelmondatával a társadalomban jelenlévő szorongásra és apátiára igyekszünk reagálni. Hiszünk abban, hogy az erre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés és erre buzdítunk mindenkit szlogenünkkel is.

Két éve pont elkaptál egy tökéletes pillanatot a felvonuláson, de eddig senkinek nem tudtad megmutatni? Itt az alkalom, hogy összegyűjtsük ezeket a képeket! Fordítsuk a karantén idejét arra, hogy összegyűjtsük a fotóinkat.

Segíts nekünk, hogy a képeidet felhasználhassuk az idei fesztivál legfontosabb infóinak kommunikálásához. Szeretnénk megmutatni minél több nézőpontot, témát és üzenetet, ehhez pedig azt kérjük, hogy adományozd nekünk a kedvenc felvonulásos fotóidat.

Folyamatosan frissül. Legutóbb frissítve: 2020.05.29.

Március 31-én este 11 órakor, a Transznemű Láthatóság Napján Semjén Zsolt a magyar kormány nevében benyújtotta azt a közigazgatási salátatörvényt, aminek 33-as paragrafusa betiltaná a magyar transznemű emberek számára a jogi nemváltoztatás lehetőségét. Azóta folyamatosan együtt dolgozunk a Háttér Társaság és a Prizma Közösség aktivistával, és igyekszünk mindent megtenni, hogy eltöröljék a 33-as paragrafust. Összeszedtük, mi minden történt március 31 óta a #toroljeka33ast kampány során.

Az országgyűlés április 7-én, kedden vitatta meg azt a salátatörvény-javaslatot, aminek 33-as paragrafusa megfosztaná a transznemű magyar állampolgárokat a nemük jogi elismertetésének lehetőségétől, melyet a kormány március 31-én éjjel, a Transznemű Láthatóság Napján terjesztett elő. A törvényjavaslat mellett 3 kormánypárti, ellene pedig 8 ellenzéki képviselő szólalt fel.

Egy a kormány által március 31-én előterjesztett törvényjavaslat 33. paragrafusa megfosztaná a transznemű embereket attól, hogy jogilag is elismertethessék nemüket és nevüket. A jelenlegi járványhelyzetben és a kijárási korlátozás miatt is nehezebb most ez ellen tiltakoznunk, de nem lehetetlen! Az alábbi sorokat Ördög Ivett írta, transznemű aktivista és a budapesti TranszPride egyik szervezője.

Egy - a kormány által előterjesztett - törvényjavaslat 33-as §-a már nem tenné lehetővé a születéskor bejegyzett nem megváltoztatását a születési anyakönyvi kivonatokban. Eszerint a transznemű emberek irataiban olyan nem szerepelne, amivel nem önazonosak és előbújásra, magyarázkodásra kényszerülnének a mindennapok során.

Sajtóközlemény. Kiadják közösen: Budapest Pride, Háttér Társaság, Prizma Transznemű Közösség

Transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslat visszavonását kérik a szervezetek