Tagszervezeteink hírei

Az alábbiakban Adrienne Rich (1929-2012) amerikai leszbikus, feminista költő, esszéíró 1976-os előadását közöljük, amely egyik emblematikus, sokat hivatkozott (és vitatott) szövegévé vált. Rich versei és egy másik esszéje (Ha mi holtak feltámadunk) olvasható a Szembeszél és az Előhívott önarcképek c. Labrisz-könyvekben.

A FEMM Bizottság delegációjának célja, hogy felmérje a nemek közötti egyenlőség általános állapotát Magyarországon a következő szempontok vizsgálatával: az Isztambuli Egyezmény végrehajtása, különös tekintettel az erőszak áldozataira, a szexuális  és reproduktív jogokra, a nők részvételére a politikai és gazdasági életben, valamint a roma nők helyzetére. E célból a szakbizottsági delegáció 2018. február 13-án az e területen dolgozó civil szervezetekkel is megbeszélést szervezett, erre meghívást kapott a Háttér Társaság is.

Neked mi az álmod? Kikkel osztod meg? Tennél érte közösen? Július 7-én mutassuk meg, hogy bármilyen akadályok állnak előttünk, nem adjuk fel. Hiszünk a közösség erejében, hiszünk abban, hogy együtt elérhetjük az álmainkat.

Keressük azokat a helyeket, akik egyetértenek velünk abban, hogy egy nyitott, elfogadó, szolidáris, egymás véleményét és különbségeit tiszteletben tartó, igazságos, demokratikus alapokra és közösségi összefogásra épülő társadalomban szeretnénk élni. Ha egyetértesz velünk abban, hogy senkit sem szabad, hogy hátrányos megkülönböztetés érjen nemi identitása, bőrszíne, vallása, etnikai hovatartozása, vagyoni helyzete, vagy bármely más egyéb tulajdonsága miatt, itt a helyed! Mutassuk meg az összefogás erejét!

Ha csatlakoztok, a következőkben vehettek részt:

A külföldön kötött azonos neműek közötti házasságokat Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni - mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A pert egy Belgiumban élő amerikai-magyar leszbikus pár indította, akik ott kötöttek házasságot, de annak hazai anyakönyvezését a magyar hatóságok megtagadták. Képviseletüket a Háttér Társaság ügyvédje látta el.

2018-ban a Pride Hónap alkalmából egy olyan közösségi fesztivált tervezünk, ami nem csak idejében lesz nagyobb volumenű, hanem Budapest határai közül is kilép. Ehhez rátok van a legnagyobb szükség. Mutassuk meg együtt, hogy bárhol is éljünk az országban, itt vagyunk, és nem vagyunk egyedül.

Tavasszal képzéseket tartunk a programszervezés gyakorlati tudnivalóiról, felvonulásszervezésről, önkéntestoborzásról, forrásteremtésről, kommunikációról Debrecenben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden.

Szeretnéd, ha a Te városodba is ellátogatnánk?

Februárban hatodik alkalommal rendezzük meg a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Történeti Hónapot.

150 éve megnevezve – ez az idei programsorozat szlogenje, hiszen Kertbeny Károly irodalmár-műfordító és korai melegjogi aktivista 150 évvel ezelőtt alkotta meg a homoszexualitás (és a heteroszexualitás) fogalmát. Megnevezte, ezzel láthatóvá tette ezt a társadalmi csoportot, és lehetőséget adott az önkifejezésre, egy közösség tudatos alakítására.

Küldd be programodat a Budapest Pride LMBTQ Fesztiválra, mely idén történetében először egy hónapig tart, 2018. június 8-tól július 8-ig!

Vidéki programok beküldését is itt várjuk!

Beküldési határidő: 2018. február 28.

Szívesen dolgoznál jó ügyekért, és szereznél tapasztalatot Magyarország legrégebbi LMBTQI szervezeténél? Akkor jelentkezz hozzánk lelki egészség programvezetőnek!

A Háttér Társaság pályázatot hirdet

lelki egészség programvezető