Parlament

Még több gyermek nő majd fel állami gondoskodásban és kerül külföldre örökbefogadó szülőkhöz a kormány nemrég benyújtott családellenes javaslatcsomagja miatt – ez ellen szólal fel 11 civil szervezet november 20-án, a Gyermekjogok Világnapján.

Budaházy és társai az Aurórában

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletben helyt adott a Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar LMBT Szövetség és az Auróra Közösségi Házat működtető Marom Klub Kft., valamint nyolc magánszemély rendőrség elleni panaszának. A fővárosi rendőrök tavaly szeptemberben előbb késlekedtek az intézkedéssel, majd nem léptek fel azokkal a homofób provokátorokkal szemben, akiknek így sikerült megakadályozniuk, hogy az LMBT-közösség megtarthassa rendezvényét. A panaszosokat a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.

Transz zászló

A járványhelyzet ellenére is szakított időt a kormány arra, hogy új jogszabállyal alapvető jogaiktól fosszák meg a transznemű magyar állampolgárokat: mostantól az anyakönyvi nyilvántartás kizárólag a születési nemet tartalmazná, így a személyazonosító okmányokban sem lehetne azt megváltoztatni. A törvénytervezet sérti az önazonossághoz való jogot, és erősíti a transznemű emberekkel szembeni diszkrimináció különböző formáit.

A tízpontos javaslatlistát az önkormányzati választáson jelölteket állító pártokhoz és a főpolgármester-jelöltekhez juttatták el a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális szervezetek. Karácsony Gergely vállalásokat tett, Puzsér Róbert kampánystábja további egyeztetést kért.

Tízpontos javaslatlistát dolgozott ki a magyarországi LMBTQI szervezetek tömörítő Magyar LMBT Szövetség az önkormányzatok számára arról, hogy hogyan léphetnek fel az LMBTQI emberek egyenlősége és társadalmi befogadása érdekében.

Kövér László

Gyermekjogi szervezetek és szakértők reagálása Kövér László nyilatkozatára